Kādreiz pie mums plaši audzēta kāļu šķirne ‘Ābolu dzeltenie’. Saldeni, sulīgi un kraukšķīgi tie daudziem atmiņā saistās ar bērnības garšu. Ienākot jaunām šķirnēm, tā praktiski pazudusi no mūsu dārziem. Pateicoties Slow Food Straupe zemniecēm no saimniecības “Aijas un Ilgas dārzs” Ilgai Cābulei un Aijai Gobiņai, viņu neatlaidībai un rūpēm , astoņus gadus Pūres pētījuma centrā rūpīgi glabātās ‘Ābolu dzelteno’ sēklas, ir izauklētas un kāļi pamazām sāk atgriezties Slow Food Straupe tirdziņā.
“Slow Food Straupe” biedrība laidusi klajā grāmatiņu “Kālis ir brālis. Ceļam galdā Latvijas ‘Ābolu dzeltenos’”. Tā iepazīstina ar Latvijas vēsturiskās šķirnes izcelsmi, vērtīgajām īpašībām, sniedz padomus, kā tos izaudzēt piemājas dārziņā, iegūstot arī sēklas. Tajā arī apkopotas Latvijas Slow Food Pavāru alianses biedru – šefpavāru Baibas Smilgas, Ingmāra Ladiga, Renāra Purmaļa, Ērika Dreibanta, Māra Jansona, Valtera Zirdziņa, Jāņa Sproģa, Pāvela Skopas, Jura Dukaļska radītās kāļu receptes.
Aicinām ielūkoties un iepazīties ar Latvijas seno kultūraugu TE – GRAMATA_KĀLIS !
Drukātā formātā izdevums bezmaksas pieejams Slow Food Straupes tirdziņā.
Izdevums tapis pateicoties “Slow Food Negroni Week Fund” finansējumam.