Straupes zirgu pasts, Straupes pagasts, Cēsu novads, Latvija [email protected], [email protected] +371 29464946

Slow Food Straupe tirdziņš – TIKAI Straupes Zirgu pastā

Izzinām un baudām skābos ķiršus

Šī ir pati, pati pirmā publikācija jaunam bukletam, ko sagatavojusi biedrība Slow Food Straupe un Slow Food Pavāru alianse Latvijā. Tas ir košs un apetitelīgs izdevums “Skābie ķirši senāk un šodien”. Tajā apkopota unikāla informācija par ķiršu audzēšanas vēsturi, šķirnēm, ko publicēšanai nodevusi Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece Daina Feldmane. Un tikpat unikālas ir 14 receptes, ko radījuši septiņi Slow Food pavāru alianses Latvijā biedri – šefpavāri Ēriks Dreibants, Mārtiņš Sirmais, Pāvels Skopa, Ingmārs Ladigs, Jānis Sproģis, Māris Jansons un Juris Dukaļskis. Un visās receptēs  ir ķirši.

BUKLETS PDF FORMĀTĀ APSKATĀMS UN LEJUPLĀDĒJAMS ŠEIT. 

Protams, var rasties jautājums – kāpēc ķirši, un kāpēc skābie. Izrādās, ķirši jau izsenis ir bijusi iecienīta oga likšanai uz galda. Latvijas teritorijā vairākās vietās bijuši ķiršu dārzi, un vien no šādiem “gaišajiem dārziem” bijis tieši Straupē.

Tāpēc arī radās doma saglabāt gan pašus ķiršu kokus, gan ķiršu garšu. Projektu atbalstīja Slow Food International, kura misija ir gādība par izzūdošu šķirņu un garšu saglabāšanu.

Vēlot visiem prieku  ķiršu izzināšanā, baudīšanā, ieklausīsimies, ko par senām un saglabājamām garšām  saka Jeļena Kostjukoviča, literatūrzinātniece un tulkotāja, kas vienlaikus labi pārzina arī gastronomiskās kultūras daudzveidības:”… garšas ir nacionālā bagātība, bet retas un dīvainas garšas – kolekcionēšanas vērti un aizsargājami objekti, kam jāpievieno plāksnīte kā muzejā un jāieraksta vēstures pergamentu rituļos”.

Izdevums ir tapis ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu.