Šonedēļ biedrības “Slow Food Straupe” pārstāvji ar pozitīvām emocijām atgriezās no prestižā pasaules mēroga pasākuma Terra Madre („Māte Zeme) un Salone der Gusto („Garšas salons”) Itālijā, Turīnā.
Turīna šajās dienās bija pārpildīta. Laukumos un skvēros bija izvietoti daudzo valstu tirdzniecības stendi, darbojās dažādu valstu pavāru meistarklases, garšas laboratorijas, notika semināri un forumi.
Ir liels gandarījums, ka “Slow Food Straupe” stends ar savu krāsainību un produkcijas bagātību un savdabību piesaistīja ļoti daudz apmeklētāju. To filmēja un ziņās rādīja Itālijas televīzijas pirmā programma, tā nodrošinot nākamajās dienās ļoti lielu pieprasījumu pēc latviešu rudzu maizes. Savukārt pupiņu kolekcijas saimnieci Rūtu Beiroti intervēja vairākas citu valstu televīzijas, viņa dalījās ar savu pieredzi Turīnas universitātē, kur arī tika lūgta atstāt kolekciju kā mācību paraugu studentiem. Arī “Raiskumieša” alu itāļi atzina par ļoti gardu, lai gan tieši pēdējos gados Itālijā sarosījušās mazās alus darītavas.
Straupes tirdziņa organizatore, biedrības „Sow Food Straupe” valdes priekšsēdētāja Astrīde Rozīte izpelnījās ievērību, sakot uzrunu Earth Market alianses dalībniekiem no Turcijas, Čīles, Austrijas, Vācijas, Itālijas u.c. valstīm, kā arī uzstājoties reģionālajā krievvalodīgo valstu forumā, kam Straupes lauku labumu tirdziņa rīkošanas pieredze šķita kā paveikta “neiespējamā misija”. Savukārt šefpavāre Baiba Smilga īpaši iekārtotā Eiropas ēdienu demonstrācijas virtuvē . plašai publikai demonstrēja latviešiem ierasto, taču pasaulei neparasto ēdienu buberts.
Pasākumu Terra Madre („Māte Zeme) un Salone der Gusto („Garšas salons”) Turīnā reizi divos gados rīko starptautiskā Slow Food asociācija. Tā ik reizi aicina īpaši izraudzītus delegātus no vairāk nekā 150 valstīm. Šoreiz ar Slow Food fonda, Pārgaujas novada pašvaldības un Zemkopības ministrijas atbalstu uz Turīnu devās pupiņu kolekcijas audzētāji no zemnieku saimniecības „Zutiņi”, “Saulesklaipa” maizes cepēji, “Raiskuma alus” darītāji, arī „Ievas siera” ražotāji, kā arī biedrības valdes pārstāvji.
Taču šis pasākums, kurā ik valsts rāda savus nacionālos, vietējos produktus, lepojas ar saglabātām senām augu šķirnēm un ēdienu receptēm, kur tiek runāts par to, kā saimniekot ilgtspējīgi, ir atvērts ikvienam. Pēc provizoriskiem datiem ik dienu Turīnu apmeklēja ap miljons cilvēku, starp kuriem bija arī latvieši, kas bija ieplānojuši vērtīgo pasākumu apmeklēt sava atvaļinājuma laikā. Teica, ka tas bijis to vērts!
Informācija par ZS Zutiņi pupiņu kolekciju:
https://thevegetarianchance.org/2016/09/25/ieri-al-salone-del-gusto-leemann-vs-calabrese/comment-page-1/
Informācija par Baibas Smilgas dalību Eiropas virtuves demonstrējumos:
http://www.salonedelgusto.com/en/event/?ev=851